19 Haziran 2011 Pazar

Nanoteknoloji (Bölüm 3)



Nanoteknolojinin uygulama alanları: Nanoteknolojinin uygulama alanlarının bazılarını şöyle özetleyebiliriz:

1)Malzeme ve İmalat: Daha öncede bahsedildiği gibi; nanoölçekte bir malzemenin; normal boyuttakine göre kimyasal, mekanik, ilektenlik vb. gibi özelliklerinde değişiklikler olabilir.Ve bu malzemeler nanoteknolojiyle daha hafif, daha esnek, daha sağlam ve daha az enerji kullanılarak ve daha az maliyetle üretilebilirler.Örneğin; nanoyapıda metal, seramik, polimer malzemeler, elektronik malzemeler vb.
(http://en.wikipedia.org/wiki/Polymer_nanocomposite)



2)Elektrik-Elektronik ve Bilgisayar Teknolojisi:


Nanoölçekte elektronik devre üretimi, bilgisayar mimarisinde bir çok yeniliği ve avantajı da beraberinde getirir.Nano-elektrik devre elemanları; daha az enerjiyle işlevlerini yerine getirebilir.Ve dolayısıyla bilgisayar daha az enerji harcayarak çalışabilir, bilgisayarın hızı ve çalışma performansı arttırılabilir.Bilgisayarların donanımları daha küçük, daha ince, daha esnek yapılabilir.

                                                  Çok İnce ve Esnek Çip

3)Uzay Çalışmaları ve Havacılık:Nanoyapılı malzemeler daha hafif, sağlam, sıcaklığa ve radyasyona karşı dayanıklı yapılabildikleri için, uzay yolculukları için gereken cihazlar veya giysiler, nanoteknoloji ile üretilebilir.

4)Tıp ve Sağlık: Canlıların yapıtaşı olan hücreler, nanoboyutlardaki moleküllerden oluşmuşlardır.(Proteinler, nükleik asitler, lipitler, karbonhidratlar vb.).Ve bunlarla beraber yeni bir kavram ortaya çıkmıştır: ''Nanobiyoteknoloji''


Bu alandaki çalışmalar teşhis ve tedavide yeni yöntemlerin gelişmesine katkı sağlayabilir.Vücudun reddetmeyeceği suni doku ve organlar yapılabilir.Yeni ilaç tasarımları yapılabilir.

5)Çevre ve Enerji: Toplumların enerji ihtiyaçları gözönüne alındığında, nanoteknoloji kullanılarak yenilenebilir enerji kaynaklarından daha iyi bir şekilde yararlanılabilir.Örneğin; güneş enerjisi.Temiz ve kesintisiz bir enerji kaynağı olmasına rağmen, günümüzde kullanılan enerjinin çok küçük bir kısmı güneş enerjisinden sağlanmaktadır.Bu oran, nanoteknolojiyle arttırılabilir.Nanotanecikler ile daha düşük sıcaklıklarda ve daha düşük maliyetle güneş gözeleri yapılabilir.Yine nanotanecikler kullanılarak, bu güneş gözeleri esnek ve hafif hale getirilebilir.Nanokristaller kullanılarak, güneş tayfının kullanılamayan kısmı kullanılabilir hale getirilir ve güneş ışığından daha fazla yarar sağlanabilir.
  Otomobil endüstrisinde kullanılacak nanoteknoloji ürünü malzemeler ile, çevreyi daha az kirleten, daha verimli ve ekonomik yakıtlar üretilebilir.

6)Diğer Uygulama Alanları:Nanomakine ve nanorobotlar yapmak, bu uygulama alanlarından bazılarıdır.Nanomakine elemanları bazı araştırmacılar tarafından tasarlanmaya başlanmıştır.Örnek:






Nanorobotlar ise, yine bir çok alanda (özellikle tıp) kullanılabilir.Bu nanorobotlar ile hücrelere ulaşılarak, tedavi sağlanabilir:



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder